Για εκπαιδευτικούς

Τα παιδιά με προβλήματα λόγου και ομιλίας συχνά χρειάζονται εξατομικευμένη βοήθεια για να τα καταφέρουν με επιτυχία στο σχολικό πλαίσιο. Αυτό είναι μια πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς καθώς έχουν μια τάξη 20 ή και περισσότερων μαθητών, των οποίων οι ανάγκες ποικίλουν. Υπάρχουν όμως κάποιες στρατηγικές που μπορούν να ενσωματωθούν στο καθημερινό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού παρά το απαιτητικό πρόγραμμα για να υποστηρίξουν παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας.

Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Ενημερωθείτε με ακρίβεια για τις δυσκολίες του παιδιού. Οι δυσκολίες διαφέρουν από παιδί σε παιδί έτσι είναι σημαντικό να ξέρετε την ακριβή φύση του προβλήματος και πώς μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνιακές ικανότητες του μαθητή. Σε περίπτωση που το παιδί είναι ήδη σε πρόγραμμα για αποκατάσταση η συνεργασία με το λογοθεραπευτή, τον εργοθεραπευτή και τον ειδικό παιδαγωγό είναι πολύ χρήσιμη για να μάθετε τρόπους και στρατηγικές που μπορείτε να τα βοηθήσετε. Μέσω των γονιών μπορείτε γρήγορα να πληροφορηθείτε για τα ενδιαφέροντα του μαθητή, τις δυσκολίες και τις δεξιότητές του.
  • Δημιουργείστε μια ατμόσφαιρα αποδοχής και χαλαρής επικοινωνίας. Τα παιδιά με αναπτυξιακή διαταραχή του λόγου συχνά έχουν συνείδηση των δυσκολιών στην επικοινωνία και διστάζουν να επικοινωνήσουν. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειες για επικοινωνία και εξηγείστε πως ό,τι λάθη κι αν κάνουν δε θα τιμωρηθούν ούτε θα επιτρέψετε να τα κοροϊδεύουν στην τάξη ή να τα διακόπτουν οι συμμαθητές τους. Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε αυτό που λέει ο μαθητής αφήστε τον να τελειώσει την πρότασή του. Αν δεν καταλάβατε κάτι μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις που να απαιτούν μικρή απάντηση. Αν πάλι δεν καταλάβατε μπορείτε να ζητήσετε στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην επικοινωνία (πχ. «Μπορείς να μου δείξεις τι θες;»). Το να είστε υπομονετικοί είναι ένα καλό πρότυπο συμπεριφοράς για όλη την τάξη και δημιουργεί ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους.
  • Αποφύγετε να διορθώνετε γραμματικά λάθη. Η καλύτερη προσέγγιση όταν ακούσετε τέτοια λάθη είναι να επαναλάβετε την πρόταση με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, αν ο μαθητής ρωτήσει «Τι κάνει τα παιδιά;» μπορείτε να απαντήσετε «Μμμ.. Τι κάνουν τα παιδιά; Παίζουν!» Εστιάζουμε στο περιεχόμενο του λόγου του παιδιού παρά στη γραμματική.
  • Χρησιμοποιείτε πιο απλό λόγο. Αποφύγετε περίπλοκες προτάσεις ως προς το λεξιλόγιο και τη σύνταξη. Η παθητική φωνή ή οι μεταφορικές προτάσεις μπορεί να δυσκολέψουν ένα παιδί με ΕΑΔ στο λόγο. Αν όμως για παράδειγμα χρειαστεί να πείτε μια μεταφορική πρόταση π.χ. «Αυτό το φαγητό μου έσπασε τη μύτη» μπορείτε να το συνοδεύετε με μια πρόταση που ξεκαθαρίζει το νόημα «Μυρίζει πολύ ωραία το φαγητό σήμερα».
  • Κάντε τροποποιήσεις στην αίθουσα. Μικρές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν πολύ ένα μαθητή με ειδική αναπτυξιακή διαταραχή του λόγου. Για παράδειγμα, μπορείτε να τον βάλετε να κάτσει κοντά σας, αυτό θα διευκολύνει να σας ρωτάει και να δίνετε οδηγίες. Θα ήταν καλό να κάτσει μακριά από παιδιά που είναι πιο κινητικά καθώς μπορεί να αποσπάται πιο εύκολα η προσοχή του. Μπορείτε να συμφωνήσετε να σας ειδοποιεί όταν χρειάζεται βοήθεια με έναν τρόπο που να μην προκαλεί διακοπή στο μάθημα. Τα οπτικά βοηθήματα και οι απλές οδηγίες βοηθούν πολύ τις μαθητές με ειδική αναπτυξιακή διαταραχή λόγου.
  • Δώστε ενίσχυση. Η θετική λεκτική ενίσχυση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να ενισχύσετε μια συμπεριφορά (π.χ. «Ω. Με κοιτάς ωραία και τα χεράκια είναι ήρεμα μπροστά. Μ αρέσει έτσι που με ακούς προσεκτικά.)

Ο δάσκαλος έχει ουσιαστικά τη δύναμη να αλλάξει δραματικά τη διάθεση του μαθητή με αναπτυξιακή διαταραχή στο λόγο ως προς το σχολείο και τη μάθηση ευρύτερα!

 

Νέα & Ανακοινώσεις

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

14-09-2023 14:09

Ο ΣΕΛΛΕ συμμετέχει στη συλλογική προσπάθεια και στην πρωτοβουλία των μελών του στην πόλη της Καρδίτσας για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 18 έως και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου κατά τις ώρες 09.00 – 15.00 θα συγκεντρώνονται τα είδη που αναγράφονται στην ακόλουθη λίστα στην έδρα του Συλλόγου:
Κάνιγγος 10 (πλατεία Κάνιγγος, στάση μετρό Ομόνοια), στον 4ο όροφο.
 

Συμμετοχή των Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΛΛΕ στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού 2023

06-09-2023 10:16

Οι Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΛΛΕ συμμετέχουν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού 2023 που θα πραγματοποιηθεί 13-15 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη, από το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ε.Δ.Δ.Α.Φ.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.). 

Συμμετοχή του ΣΕΛΛΕ στο 32ο Διεθνές Συνέδριο του IALP στη Νέα Ζηλανδία

30-08-2023 10:42

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που ο ΣΕΛΛΕ συμμετείχε μέσω της Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, κυρίας Πολίτη Γκ. Χριστίνας, στο 32ο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού για τις Διαταραχές Επικοινωνίας και Κατάποσης (International Association of Communication Sciences and Disorders - IALP). Το συνέδριο, το οποίο αποτελεί εδώ και 100 χρόνια την κορυφαία συνάντηση λογοθεραπευτών και συναφών επαγγελματιών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε 20 - 24 Αυγούστου 2023 στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

 

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στο Αίγιο

Ανάρτηση: 20-09-2023 14:57

Ζητείται λογοθεραπεύτρια με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για συνεργασία σε κέντρο ειδικών θεραπειών στο Αίγιο.

Ζητούνται Λογοθεραπεύτες / τριες στο Ηράκλειο Κρήτης (Άνω Καλέσσα)

Ανάρτηση: 14-09-2023 13:12

Ζητούνται  Λογοθεραπευτές/τριες με άδεια άσκησης επαγγέλματος, για πλήρη απασχόληση ή για μερική πρωινή ή απογευματινή απασχόληση σε Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία  στα Άνω Καλέσσα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης

Ανάρτηση: 11-09-2023 13:43

Ζητείται Λογοθεραπευτής /ρια απο κέντρο ειδικών θεραπειών στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Περιστέρι

Ανάρτηση: 07-09-2023 12:11

Kέντρο Eιδικών Θεραπειών στο Περιστέρι αναζητά, λογοθεραπεύτρια-τη με δελτίο παροχής υπηρεσιών για συνεργασία 2 μέρες την εβδομάδα.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στον Πειραιά και στην Αθήνα (κέντρο)

Ανάρτηση: 06-09-2023 12:25

Κέντρο ειδικών θεραπειών αναζητά λογοθεραπευτη/τρια για συνεργασία σε Πειραιά και Αθήνα (κέντρο).

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στην Παλλήνη

Ανάρτηση: 05-09-2023 14:02

Λογοθεραπεύτρια ζητείται για ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ στην Παλλήνη, ωράριο εργασία 09. 00 με 15. 00 Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ασφάλιση ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) ή μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, δυνατότητα παροχής ατομικών εποπτιών, απαραίτητη προϋπηρεσία 2 ετών στον χώρο της Ειδικής Αγωγής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

Εκδηλώσεις

Διήμερο workshop για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα "Attention Autism ™"

30/09/2023 - Αθήνα

ΣΕΛΛΕ & Επιστημονική Επιτροπή

Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης διεξαγωγής, με μεγάλη χαρά, ο ΣΕΛΛΕ και η Επιστημονική Επιτροπή σε συνεργασία με το Gina Davies Autism Centre, διοργανώνουν και πάλι διήμερο workshop για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα Attention Autism ™. To Workshop θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, Κάνιγγος 10 στην Αθήνα (4ος όροφος / Πλατεία Κάνιγγος – στάση μετρό Ομόνοια ), με εισηγήτρια (φυσική παρουσία) την Μαριάννα Λημναίου (Εκπαιδευτικός Αυτισμού και Attention Autism Advanced Practitioner).

Διήμερο σεμινάριο με τίτλο: Διαταραχές Φωνημάτων Ομιλίας: αιτιολογία, αξιολόγηση, ταξινόμηση και θεραπευτικές προσεγγίσεις

21/10/2023 - Αθήνα

ΣΕΛΛΕ & Επιστημονική Επιτροπή

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΣΕΛΛΕ διοργανώνει σεμινάριο, με τίτλο "Διαταραχές Φωνημάτων Ομιλίας: αιτιολογία, αξιολόγηση, ταξινόμηση και θεραπευτικές προσεγγίσεις". Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΕΛΛΕ, Κάνιγγος 10 στην Αθήνα (4ος όροφος / Πλατεία Κάνιγγος – στάση μετρό Ομόνοια), με εισηγήτρια την Dr Κάκια Πετεινού.

ΟΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ