Νέα & Ανακοινώσεις

ΔΤ Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής - 19/10/2020

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19-10-2020 12:55

Διακόπτονται χιλιάδες παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

 

Για ακόμα μια φορά χιλιάδες οικογένειες και θεραπευτές ειδικής αγωγής βρίσκονται ενώπιον μιας αιφνιδιαστικής κίνησης εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας. Με το πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή το αρμόδιο υπουργείο ουσιαστικά στερεί από τους γονείς το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή αφού ορίζει πως από εδώ και στο εξής μπορούν να υποβάλλονται σε θεραπείες από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές και μόνο. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες παιδιά αναγκάζονται να διακόψουν τα θεραπευτικά τους προγράμματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ακολουθούσαν για χρόνια.

«Μέχρι σήμερα πολλοί φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με περιστατικά τα οποία χρήζουν ειδικών θεραπειών δεν έχουν συμβασιοποιηθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε και είναι πρόθυμοι να το κάνουν με τέτοιους επαχθείς και δυσβάσταχτους για την επαγγελματική επιβίωση τους όρους. Το υπουργείο Υγείας εν μέσω πανδημίας έρχεται να εκβιάσει καταστάσεις και να τους αναγκάσει να συμβασιοποιηθούν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Την ίδια ώρα εκατοντάδες παιδιά θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα θεραπευτικά προγράμματα που ακολουθούν με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς πλέον θα μπορούν να απευθυνθούν μόνο σε συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Ειδικής Αγωγής, Νίκος Τσολάκης.

Οι θεραπευτές καλούν την κυβέρνηση έστω και τώρα την ύστατη ώρα να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προκαλέσει αναστάτωση στον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Σύμφωνα με τους θεραπευτές οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην περαιτέρω περικοπή των δαπανών για την ειδική αγωγή, όταν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από το 2015 μέχρι σήμερα έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 40%. «Μοναδικό κριτήριο για μια τέτοια κίνηση είναι ο κλειστός προϋπολογισμός. Μπορεί τώρα το ζήτημα να αφορά τους φυσικοθεραπευτές. Ωστόσο, φαίνεται σαφώς η πρόθεση των ιθυνόντων για τη σύναψη συμβάσεων με στόχο των περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή και με τους άλλους κλάδους (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.). Σε κάθε περίπτωση έχουμε καταστήσει σαφές ως κλάδος συνολικά πως δεν πρόκειται να μπούμε σε κανενός είδους συζήτηση περί συμβάσεων όσο υπάρχει rebate και clawback», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο συνεχίζεται η απευθείας αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής που αφορούν λογοθεραπείες και εργοθεραπείες. Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής ζητεί το ίδιο να ισχύσει και για τις φυσικοθεραπείες προκειμένου να μην έρθουν χιλιάδες οικογένειες σε δεινή θέση. 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Κάντε λήψη του ΔΤ σε pdf αρχείο εδώ

 

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στο Λουτράκι Κορινθίας

Ανάρτηση: 29-02-2024 13:05

Ζητείται λογοθεραπεύτρια για συνεργασία σε Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Λουτράκι Κορινθίας

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Χρυσούπολη Καβάλας

Ανάρτηση: 27-02-2024 12:07

Κέντρο Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής στη Χρυσούπολη Καβάλας αναζητά λογοθεραπευτή/τρια,με προϋπηρεσία σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας,για άμεση συνεργασία σε υπάρχον διαμορφωμένο πρόγραμμα.

Ζητούνται Λογοθεραπευτές/τριες στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό

Ανάρτηση: 20-02-2024 14:04

Ζητούνται λογοθεραπεύτριες για άμεση πρόσληψη σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Νάξο

Ανάρτηση: 20-02-2024 09:23

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ αναζητά Λογοθεραπευτή-τρια για πλήρη απασχόληση, καλές αποδοχές και δυνατότητα διαμονής.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Βάρη και στο Μοσχάτο

Ανάρτηση: 19-02-2024 15:53

Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στη Βάρη και στο Μοσχάτο αναπτύσσονται και αναζητούν Λογοθεραπευτή-τρια. Συνεργασία κατά προτίμηση με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, είτε με ΙΚΑ. Απαραίτητα προσόντα: 2ετής κλινική εμπειρία σε θέση αντίστοιχης ειδικότητας, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ομαδικότητα, συνεργασία και αγάπη για τα παιδιά. Επιθυμητά προσόντα: Εκπαίδευση σε PECS, TEACCH, τραυλισμό, μαθησιακές δυσκολίες.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Περιστέρι

Ανάρτηση: 15-02-2024 11:30

Κέντρο ειδικών θεραπειών στο Περιστέρι αναζητά Λογοθεραπεύτρια/τη με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για άμεση συνεργασία. Συζητήσιμες μέρες και ώρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ