Νέα & Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΛΛΕ - 26/06/2019

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26-06-2019 14:07

Αθήνα, 26/06/2019

 

Ανακοίνωση ΣΕΛΛΕ - τυπικά προσόντα διορισμού λογοθεραπευτών στο Υπουργείο Παιδείας

 

Με αφορμή την έκδοση και την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάθεσης των δικαιολογητικών της 2ΕΑ/2019 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 14/25.4.2019/τ. ΑΣΕΠ), ο ΣΕΛΛΕ επιθυμεί να επανέλθει και να επισημάνει ορισμένα σημεία τα οποία προκαλούν τη δικαιολογημένη δυσφορία των μελών του.

Σύμφωνα με τα ΠΔ 174/2014 (ΦΕΚ Α΄279/31-12-2014) και 49/2016 (ΦΕΚ Α’ 80/5-5-2016) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή, οι κύριες διατάξεις ορίζουν ότι για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης απαιτείται:

α) Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή

β) Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή

γ) Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Α ́78)(Οδηγία 2005/36/ΕΚ).

Οι ανωτέρω κύριες διατάξεις παρέμειναν ίδιες στην έκδοση και των δύο ΠΔ, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική νομοθεσία για όλα τα επαγγέλματα υγείας και τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω των μεταβατικών διατάξεων στο ΠΔ 49/2016 καθώς και τροπολογιών που δημοσιεύθηκαν (ν. 4558/2018, αρθ. 9., ΦΕΚ Α 140/1-8-2018 και ν. 4565/2018, αρθ. 7, ΦΕΚ Α 173/2-10-2018), δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με ελλιπή προσόντα να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ο ΣΕΛΛΕ έχει διαφωνήσει δημόσια κι έχει προσφύγει στο ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα αναμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τα τυπικά προσόντα του κλάδου ΠΕ21 Θεραπευτών Λόγου της αναφερόμενης προκήρυξης, εφιστούμε την προσοχή ότι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή είναι η προσκόμιση βεβαίωσης άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει σαφές ότι η εν λόγω προκήρυξη στηρίζεται στην κείμενη νομοθεσία, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δε θα μπορούσαν να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις από το Υπουργείο Παιδείας, που θα εξασφάλιζαν το ανώτερο επίπεδο κατάρτισης και ποιότητας των υποψηφίων επαγγελματιών, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των πολιτών τους οποίους καλούνται να υπηρετήσουν.

Πάγια και πολλάκις εκπεφρασμένη αρμοδίως θέση του ΣΕΛΛΕ είναι ότι τόσο το Υπουργείο Παιδείας, ξεκινώντας από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και καταλήγοντας στον ειδικό εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ21, όσο και το Υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε αρμοδίως να περιφρουρούν την επιστήμη της λογοθεραπείας και τους ευαίσθητους πληθυσμούς τους οποίους αυτή υπηρετεί.

 

Ο ΣΕΛΛΕ δεν μπορεί παρά να αντιτίθεται και να διαμαρτύρεται για την ανοχή της Πολιτείας στην άσκηση του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή από πρόσωπα που δεν έχουν την απαραίτητη ακαδημαϊκή κατάρτιση, απόδειξη, αν μη τί άλλο, έλλειψης σεβασμού προς τους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ που το ίδιο παράγει, αλλά και προς τους αποφοίτους της αλλοδαπής κατόχους αντίστοιχων αναγνωρισμένων πτυχίων βασικών σπουδών στη λογοθεραπεία.

 

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε pdf αρχείο εδώ

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καστοριά

Ανάρτηση: 28-05-2026 14:17

Κέντρο Λογοθεραπείας στην Καστοριά αναζητά λογοθεραπευτή / λογοθεραπεύτρια για πλήρη απασχόληση από τον Σεπτέμβριο.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Περιστέρι (πλησίον μετρό Ανθούπολη)

Ανάρτηση: 28-05-2026 13:31

Λογοθεραπευτής/τρια με εμπειρία στον παιδιατρικό πληθυσμό ζητείται για συνεργασία απο τον Σεπτέμβρη με κέντρο που βρίσκεται στο Περιστέρι, περιοχή Μετρό Ανθούπολη. Θα ενταχθεί σε πολυμελή διεπιστημονική ομάδα.
Παρέχονται εποπτείες και υποστήριξη σε συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας

Ανάρτηση: 25-05-2026 12:08

Παιδιατρικό κέντρο στην κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας, αναζητά λογοθεραπεύτρια/ή για σταθερή συνεργασία πλήρους απασχόλησης, με άδεια άσκησης επαγγέλματος, αγάπη για τα παιδιά, πνεύμα συνεργασίας. Παρέχονται Υψηλές αποδοχές, μεταφορικά, εποπτεία, σε ένα φιλικό περιβάλλον.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Χίο

Ανάρτηση: 25-05-2026 10:18

Ζητείται Λογοθεραπευτής /τρια για πλήρη απασχόληση σε Κέντρο Λογοθεραπείας στη Χίο. Απαραίτητα προσόντα:
προϋπηρεσία σε παιδιατρικό πληθυσμό, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Αθήνα (κέντρο) και στον Πειραιά

Ανάρτηση: 22-05-2026 10:30

Κέντρο ειδικών θεραπειών παιδιού, εφήβου και ενήλικα αναζητά λογοθεραπευτή/τρια για συνεργασία σε Πειραιά και Αθήνα (κέντρο).

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στη Νέα Μάκρη

Ανάρτηση: 21-05-2026 10:12

Ζητείται λογοθεραπεύτρια για κέντρο ειδικών θεραπειών στη Νέα Μάκρη για 1-2 φορές την εβδομάδα απο τον Σεπτέμβριο του 2026.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ