Νέα & Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής - 01/10/2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02-10-2018 10:33

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής - 01/10/2018

 

Ειδική Αγωγή: Στο ΣτΕ κατά των voucher oι θεραπευτές

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει την αμοιβή τους με voucher προσέφυγαν όλες οι ειδικότητες θεραπευτών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κτλ).

 

Στις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν ήδη κατατεθεί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μέτρο αντισυνταγματικό που θίγει, μεταξύ άλλων, την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και οικονομικής ελευθερίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

 

Το υπουργείο Υγείας περικόπτει αυθαίρετα τον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή τουλάχιστον μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού. Το εφεύρημα για να επιτευχθεί η μείωση της δαπάνης είναι το voucher-κουπόνι, αφού κανείς ιδιώτης θεραπευτής δεν είναι ήδη συμβεβλημένος, ούτε και προτίθεται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το κουπόνι αυτό ο θεραπευτής θα το καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθεί σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Γνωρίζει όμως, εκ των προτέρων, πως η όποια αξία του κουπονιού θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» (rebate και clawback).

 

Πέραν των προφανών δυσμενέστατων συνεπειών στο θεραπευτικό έργο, η υπουργική απόφαση ουσιαστικά εξομοιώνει τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ θεραπευτές, με άλλους συμβεβλημένους παρόχους. 

 

Ουσιαστικά, η υπουργική απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση. Δρώντας μονοπωλιακά, ο ΕΟΠΥΥ τους επιβάλλει να συμβληθούν μαζί του και μάλιστα με επαχθείς όρους. Μάλιστα, το ήδη εν ισχύ νομικό πλαίσιο ορίζει ρητά πως το voucher που υπόκειται σε διπλή υποχρεωτική μείωση της αξίας του, αφορά μόνο οικειοθελώς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους και όχι ιδιώτες επιστήμονες που δεν έχουν κανενός είδους συνεργασία μαζί του.

 

«Χωρίς καμία  ουσιαστική προεργασία και με τρόπο αιφνιδιαστικό το Υπουργείο Υγείας προκαλεί χάος στην Ειδική Αγωγή. Επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο θεραπευτικό έργο και βυθίζει στην αβεβαιότητα για το μέλλον χιλιάδες παιδιά, γονείς και  θεραπευτές», δηλώνει η Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντοντιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.  

 

«Ξεκαθαρίζουμε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ, όσα τεχνάσματα κι αν απεργαστεί το Υπουργείο Υγείας. Η επίταξη ιδιωτών θεραπευτών που επιχειρείται εμμέσως θα πέσει στο κενό», αναφέρει ο Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι θεραπευτές θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα των παιδιών να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους των ιθυνόντων. 

 

 

Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής

 

Κατεβάστε το ΔΤ σε pdf αρχείο εδώ
 

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Μαρούσι

Ανάρτηση: 09-06-2026 12:27

Αναζήτηση λογοθεραπευτή/τριας για παιδιατρικό πληθυσμό σε κέντρο ειδικών θεραπειών στο Μαρούσι για 5ήμερη εργασία ιδανικά.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Αιγάλεω

Ανάρτηση: 09-06-2026 10:15

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Αιγάλεω (πλησίον στάσης μετρό), αναζητά Λογοθεραπεύτρια/τή για συνεργασία δύο απογεύματα την εβδομάδα, είτε σε πρωινό ωράριο κατόπιν συνεννόησης. Προσφέρεται αμοιβή ανά συνεδρία με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ανάλογα με την εμπειρία και τα προσόντα. Εναλλακτικά, υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με ασφάλιση ΙΚΑ.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια στη Νέα Μάκρη

Ανάρτηση: 08-06-2026 10:03

Ζητείται λογοθεραπεύτρια για 1-2 φορές την εβδομάδα (Τετάρτη- Παρασκευή - Σάββατο) απο κέντρο ειδικών θεραπειών στη Νέα Μακρη. Παρέχεται εποπτεία.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καλλιθέα Αττικής

Ανάρτηση: 02-06-2026 09:55

Η Πανελλήνια Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού & Ενηλίκου αναζητά Λογοθεραπευτή/τρια για απογευματινή εργασία από τον Σεπτέμβριο 2026, με δυνατότητα πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Απαραίτητα προσόντα: • Πτυχίο Λογοθεραπείας και άδεια άσκησης επαγγέλματος. • Τουλάχιστον δύο (2) έτη κλινικής εμπειρίας με παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Επιθυμητά προσόντα: • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε συναφές αντικείμενο. • Εκπαίδευση σε θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως PECS, TEACCH, Floortime ή άλλες συναφείς παρεμβάσεις.
Παρέχονται: • Άριστο εργασιακό περιβάλλον. • Τακτική εποπτεία, επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία με έμπειρη διεπιστημονική ομάδα. • Προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης. Δυνατότητα συνεργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Θεσσαλονίκη (Τούμπα)

Ανάρτηση: 02-06-2026 09:51

Πρότυπο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών "Συνδυάζω" αναζητά, Λοοθεραπεύτρια/τή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, για συνεργασία 2 ημερών από τον Σεπτέμβριο, σε παιδιατρικό πληθυσμό. Παρέχεται εποπτεία. Περιοχή: Τούμπα-Θεσσαλονίκη.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καστοριά

Ανάρτηση: 28-05-2026 14:17

Κέντρο Λογοθεραπείας στην Καστοριά αναζητά λογοθεραπευτή / λογοθεραπεύτρια για πλήρη απασχόληση από τον Σεπτέμβριο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

Εκδηλώσεις

Δωρεάν Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα Νέων Επαγγελματιών

11/07/2026 - webinar

ΣΕΛΛΕ & Επιστημονική Επιτροπή

Ο ΣΕΛΛΕ διοργανώνει ακόμα μία Δωρεάν Διαδικτυακή Ενημερωτική Ημερίδα για νέους επαγγελματίες λογοθεραπευτές/τριες και τελειόφοιτους/ες φοιτητές/τριες Λογοθεραπείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου 2026, στις 10.30πμ, μέσω ZOOM.
 

ΟΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ