Νέα & Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής - 01/10/2018

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02-10-2018 10:33

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής - 01/10/2018

 

Ειδική Αγωγή: Στο ΣτΕ κατά των voucher oι θεραπευτές

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει την αμοιβή τους με voucher προσέφυγαν όλες οι ειδικότητες θεραπευτών Ειδικής Αγωγής (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κτλ).

 

Στις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν ήδη κατατεθεί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μέτρο αντισυνταγματικό που θίγει, μεταξύ άλλων, την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και οικονομικής ελευθερίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

 

Το υπουργείο Υγείας περικόπτει αυθαίρετα τον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη ή τουλάχιστον μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού. Το εφεύρημα για να επιτευχθεί η μείωση της δαπάνης είναι το voucher-κουπόνι, αφού κανείς ιδιώτης θεραπευτής δεν είναι ήδη συμβεβλημένος, ούτε και προτίθεται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το κουπόνι αυτό ο θεραπευτής θα το καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθεί σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Γνωρίζει όμως, εκ των προτέρων, πως η όποια αξία του κουπονιού θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» (rebate και clawback).

 

Πέραν των προφανών δυσμενέστατων συνεπειών στο θεραπευτικό έργο, η υπουργική απόφαση ουσιαστικά εξομοιώνει τους ιδιώτες μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ θεραπευτές, με άλλους συμβεβλημένους παρόχους. 

 

Ουσιαστικά, η υπουργική απόφαση επιβάλλει στους θεραπευτές την αμοιβή τους απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο δεν έχουν και ούτε θέλουν να έχουν απολύτως καμία σχέση. Δρώντας μονοπωλιακά, ο ΕΟΠΥΥ τους επιβάλλει να συμβληθούν μαζί του και μάλιστα με επαχθείς όρους. Μάλιστα, το ήδη εν ισχύ νομικό πλαίσιο ορίζει ρητά πως το voucher που υπόκειται σε διπλή υποχρεωτική μείωση της αξίας του, αφορά μόνο οικειοθελώς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους και όχι ιδιώτες επιστήμονες που δεν έχουν κανενός είδους συνεργασία μαζί του.

 

«Χωρίς καμία  ουσιαστική προεργασία και με τρόπο αιφνιδιαστικό το Υπουργείο Υγείας προκαλεί χάος στην Ειδική Αγωγή. Επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο θεραπευτικό έργο και βυθίζει στην αβεβαιότητα για το μέλλον χιλιάδες παιδιά, γονείς και  θεραπευτές», δηλώνει η Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντοντιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.  

 

«Ξεκαθαρίζουμε με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον, να συμβληθούμε με τον ΕΟΠΥΥ, όσα τεχνάσματα κι αν απεργαστεί το Υπουργείο Υγείας. Η επίταξη ιδιωτών θεραπευτών που επιχειρείται εμμέσως θα πέσει στο κενό», αναφέρει ο Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι θεραπευτές θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα των παιδιών να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης εκ μέρους των ιθυνόντων. 

 

 

Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής

 

Κατεβάστε το ΔΤ σε pdf αρχείο εδώ
 

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Ηλιούπολη

Ανάρτηση: 07-01-2026 11:16

Ζητείται Λογοθεραπευτής / Λογοθεραπεύτρια από Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Ηλιούπολη Αττικής. Ιδανικά: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 14:00 – 21:00 (ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα).

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καλλιθέα

Ανάρτηση: 05-01-2026 11:08

Ζητείται λογοθεραπεύτρια / ης για άμεση συνεργασία για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές σε κέντρο ειδικών θεραπειών στην Καλλιθέα (πλησίον ηλεκτρικού Ταύρου). Ωράριο: Πέμπτη 16.00-21.00 και Σάββατο 09.00-14.00. Ευχάριστο περιβάλλον και καλές αποδοχές.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καλλιθέα

Ανάρτηση: 09-12-2025 13:33

Ζητείται λογοθεραπεύτρια/ης  για άμεση συνεργασία με θεραπευτήριο στην Καλλιθέα, για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Ωράριο: Πέμπτη 16.00-21.00 και Σάββατο 09.00-14.00. Ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και καλές αποδοχές.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Λουτράκι Κορινθίας

Ανάρτηση: 27-11-2025 15:22

Ζητείται λογοθεραπευτής/τρια για συνεργασία με Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Λουτράκι Κορινθίας.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Θεσσαλονίκη

Ανάρτηση: 24-11-2025 09:34

Ζητείται Λογοθεραπευτής με εμπειρία σε άτομα με βαρηκοΐα/κώφωση για μερική ή πλήρη απασχόληση σε ΚΔΗΦ της Θεσσαλονίκης. Επίσης, από το ίδιο ΚΔΗΦ ζητείται Λογοθεραπευτής με κατεύθυνση τον αυτισμό και τις νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές γενικότερα, για πλήρη/μερική απασχόληση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακό σεμινάριο εκπαίδευσης και πιστοποίησης στα ψυχομετρικά εργαλεία LEXiS & FOCUS

24/01/2026 - webinar

ΣΕΛΛΕ & Επιστημονική Επιτροπή

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΣΕΛΛΕ διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο εκπαίδευσης και πιστοποίησης στα ψυχομετρικά εργαλεία LEXiS & FOCUS, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026. 

Δια ζώσης Συμπόσιο: Διαταραχές Σίτισης/Κατάποσης σε Ασθενείς με Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου. Από τη Διάγνωση στην Αποκατάσταση.

15/02/2026 - Αθήνα

ΣΕΛΛΕ & ΟΕΕ Δυσφαγίας

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος του ΣΕΛΛΕ για τη Δυσφαγία διοργανώνει Δια ζώσης Συμπόσιο με θέμα "Διαταραχές Σίτισης/Κατάποσης σε Ασθενείς με Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου. Από τη Διάγνωση στην Αποκατάσταση". Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί 15 Φεβρουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης",  Ακαδημίας 50 στην Αθήνα.
 

ΟΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ