Νέα & Ανακοινώσεις

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30-12-2016 08:55

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
Η παρούσα επιστολή αφορά όλους μας: γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, δασκάλους και όσους ενεργά ασχολούμαστε με την θεραπευτική παρέμβαση- διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων που χρήζουν ειδικών θεραπειών για την εκπαίδευση ή και την επιβίωσή τους. Αφορά όμως και όλους εσάς που απλά είστε Άνθρωποι, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα Ειδικής Αγωγής.

 

Πολλοί από εσάς ίσως ήδη γνωρίζετε τις αδιαφανείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ μέσω του Προέδρου του, κυρίου Σωτηρίου Μπερσίμη, ο οποίος κάλεσε σε διαβούλευση μέσω e-mail (!) όλους τους ενδιαφερόμενους στις 23/12/2016 προκειμένου να εκφράσουν την συναίνεση ή τη διαφωνία τους σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών και Ψυχολόγων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το ορισμένο χρονικό περιθώριο για την τελική αποδοχή, υπογραφή και εισαγωγή στο νέο καθεστώς σύμβασης, προετοιμασίας των συστημάτων του φορέα διαχείρισης των σχετικών πληροφοριών αλλά και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των συμβεβλημένων θεραπευτών είναι οι 7 ημέρες (!) καθώς το σύστημα των συμβάσεων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από 01/01/2017.

Το προαναφερθέν παράλογο έρχεται να συμπληρώσει η προχειρότητα με την οποία ο φορέας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνέταξε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, τη σύμβαση προς υπογραφή, η οποία καθημερινά παρουσιάζεται με μικρές και επουσιώδεις τροποποιήσεις, διατηρώντας, ωστόσο τα μεγαλειώδη κενά, τις παραλείψεις και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από το αρχικό κείμενο, με κυρίαρχο στοιχείο την ακύρωση της Ειδικής Αγωγής ως μέσω παρέμβασης σε επίπεδο αξιολόγησης, θεραπευτικής παρέμβασης και έρευνας.

Οι χώροι παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα θυμίζουν περισσότερο δημόσιο νοσοκομείο σε εφημερία που αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών, ενώ τίθενται σοβαρά θέματα επιβίωσης των χώρων, καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φλερτάρει με έννοιες όπως clawbacks και rebate (ο τελευταίος αδόκιμος, χαρακτηριστικό της ημιμάθειας και της προχειρότητας  διαχείρισης του θέματος, δόκιμος θα ήταν ο όρος deduction).

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ιδιώτες είναι οι μόνοι που παρέχουν συστηματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ειδικής αγωγής (Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ψυχολογικής Υποστήριξης) όταν όλο το δημόσιο καταρρέει. Οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στην Ελλάδα ιδιωτικά, αποτελούν πρότυπο διαχείρισης περιστατικών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ κ.α.) ακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα βραχείας ή/ και μακράς διάρκειας σε χώρους στην Ελλάδα. Η λογική του κυρίου Μπερσίμη, Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σαφή μείωση των εξειδικεύσεων και των μετεκπαιδεύσεων των θεραπευτών, εφόσον δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με συνέπεια την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών. Η επιστημονική κατάρτιση και η επαγγελματική ακεραιότητα δεν θα αποτελούν πλέον κριτήριο επιλογής θεραπευτή, αλλά η επιλογή θεραπευτή θα γίνεται με κριτήρια οικονομικά και κριτήρια εντοπιότητας. Η θεραπευτική σχέση καταλύεται.

Σας καλούμε όλους να αφυπνισθείτε και να κινητοποιηθείτε λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ισοπέδωση που ο κύριος Μπερσίμης ως Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσπαθεί να προκαλέσει με τη σύμβαση-έκτρωμα, στις ζωές τόσων οικογενειών που ήδη ταλαιπωρούνται καθημερινά με μικρότερες ή μεγαλύτερες σωματικές ή/ και πνευματικές αναπηρίες στους κόλπους τους.

 

Με εκτίμηση

Τα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ)

 

Για να κατεβάσετε την επιστολη σε μορφή εγγράφου πατήστε εδώ

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Ηλιούπολη

Ανάρτηση: 07-01-2026 11:16

Ζητείται Λογοθεραπευτής / Λογοθεραπεύτρια από Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Ηλιούπολη Αττικής. Ιδανικά: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 14:00 – 21:00 (ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα).

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καλλιθέα

Ανάρτηση: 05-01-2026 11:08

Ζητείται λογοθεραπεύτρια / ης για άμεση συνεργασία για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές σε κέντρο ειδικών θεραπειών στην Καλλιθέα (πλησίον ηλεκτρικού Ταύρου). Ωράριο: Πέμπτη 16.00-21.00 και Σάββατο 09.00-14.00. Ευχάριστο περιβάλλον και καλές αποδοχές.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καλλιθέα

Ανάρτηση: 09-12-2025 13:33

Ζητείται λογοθεραπεύτρια/ης  για άμεση συνεργασία με θεραπευτήριο στην Καλλιθέα, για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Ωράριο: Πέμπτη 16.00-21.00 και Σάββατο 09.00-14.00. Ευχάριστο περιβάλλον εργασίας και καλές αποδοχές.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στο Λουτράκι Κορινθίας

Ανάρτηση: 27-11-2025 15:22

Ζητείται λογοθεραπευτής/τρια για συνεργασία με Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Λουτράκι Κορινθίας.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Θεσσαλονίκη

Ανάρτηση: 24-11-2025 09:34

Ζητείται Λογοθεραπευτής με εμπειρία σε άτομα με βαρηκοΐα/κώφωση για μερική ή πλήρη απασχόληση σε ΚΔΗΦ της Θεσσαλονίκης. Επίσης, από το ίδιο ΚΔΗΦ ζητείται Λογοθεραπευτής με κατεύθυνση τον αυτισμό και τις νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές γενικότερα, για πλήρη/μερική απασχόληση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

Εκδηλώσεις

Διαδικτυακό σεμινάριο εκπαίδευσης και πιστοποίησης στα ψυχομετρικά εργαλεία LEXiS & FOCUS

24/01/2026 - webinar

ΣΕΛΛΕ & Επιστημονική Επιτροπή

Η Επιστημονική Επιτροπή του ΣΕΛΛΕ διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο εκπαίδευσης και πιστοποίησης στα ψυχομετρικά εργαλεία LEXiS & FOCUS, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026. 

Δια ζώσης Συμπόσιο: Διαταραχές Σίτισης/Κατάποσης σε Ασθενείς με Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου. Από τη Διάγνωση στην Αποκατάσταση.

15/02/2026 - Αθήνα

ΣΕΛΛΕ & ΟΕΕ Δυσφαγίας

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος του ΣΕΛΛΕ για τη Δυσφαγία διοργανώνει Δια ζώσης Συμπόσιο με θέμα "Διαταραχές Σίτισης/Κατάποσης σε Ασθενείς με Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου. Από τη Διάγνωση στην Αποκατάσταση". Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί 15 Φεβρουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης",  Ακαδημίας 50 στην Αθήνα.
 

Διήμερο workshop για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα Attention Autism

04/04/2026 - Αθήνα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ & ΟΕΕ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Σε συνέχεια των προηγούμενων πολύ επιτυχημένων διοργανώσεων, με μεγάλη χαρά, η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για τον Αυτισμό του ΣΕΛΛΕ διοργανώνει και πάλι διήμερο workshop για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα Attention Autism ™. To Workshop θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Απριλίου 2026, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, Κάνιγγος 10 στην Αθήνα (4ος όροφος / Πλατεία Κάνιγγος – στάση μετρό Ομόνοια ), με εισηγήτρια (φυσική παρουσία) την Μαριάννα Λημναίου (Εκπαιδευτικός Αυτισμού και Attention Autism Advanced Practitioner).

ΟΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ