Νέα & Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου για την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Λογοθεραπευτή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23-01-2015 15:53

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2015

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) υποδέχεται με μεγάλη χαρά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που θεσμοθετεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους λογοθεραπευτές.
Το Προεδρικό Διάταγμα 176/2014 που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, έρχεται να ρυθμίσει ένα νομοθετικό κενό πολλών χρόνων και να καθορίσει το πλαίσιο χορήγησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή, θέτοντας τους όρους, τα κριτήρια και τις σχετικές προϋποθέσεις. Οι επαγγελματίες του κλάδου θα μπορούν, επιτέλους, να εργάζονται ως αναγνωρισμένοι επιστήμονες, με πιστοποιημένη θεωρητική και κλινική κατάρτιση, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται: Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο με τα πτυχία της ημεδαπής από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ή απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων. Το Π.Δ. καθορίζει επίσης με μεταβατικές διατάξεις όσους, κατ’εξαίρεση, μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Λογοθεραπευτή αναγνωρίζοντας την θεωρητική και επαγγελματική τους κατάρτιση μέχρι την έκδοση του Π.Δ. Αρμόδια αρχή για τη χορήγηση της βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή ορίζεται η κατά τόπους Περιφέρεια, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να κοινοποιεί το μητρώο αδειών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.

Μετά τη δημοσίευση του Π.Δ., η πρόεδρος του ΣΕΛΛΕ κα Φιλιώ Βλάχου δήλωσε: «18 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου τμήματος Λογοθεραπείας στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, επιτέλους, ρύθμισε το νομοθετικό κενό και καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Την θετική αυτή κατάληξη οφείλουμε, αρχικά, στον πρώην Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα που αναγνώρισε από την πρωτη στιγμή την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης μιας άδειας η οποία θα προστατεύει όχι μόνο τους λογοθεραπευτές ως επιστήμονες αλλά και όλες εκείνες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που αναζητούν τις υπηρεσίες τους, και συνέταξε το Σχέδιο του Π.Δ. και, κυρίως, στον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος έδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να δώσει λύση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα που βασανίζει τους επιστήμονες λογοθεραπευτές εδώ και πολλά χρόνια».
Το Π.Δ. 176/2014 βάζει τέλος σε έναν αγώνα που κράτησε πάνω από δεκαπέντε χρόνια και ταλάνισε όχι μόνο του επιστήμονες τους κλάδου αλλά και όλους τους ασφαλισμένους, καθώς μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς ποιος είναι επιστήμονας λογοθεραπευτής και ποιος δηλώνει ότι είναι. Ο ΣΕΛΛΕ προτρέπει, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χορήγησης των αδειών από τις Περιφέρειες, όλους όσους απευθύνονται σε κάποιον λογοθεραπευτή να ζητούν να δουν, όχι μόνο το πτυχίο του, αλλά και την άδειά του.

........................................................................................................................................................................................................................................................

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ) ιδρύθηκε το 2002 από τους αποφοίτους των ΤΕΙ Λογοθεραπείας. Πρόκειται για έναν επιστημονικό και επαγγελματικό Σύλλογο που κύριο στόχο έχει την προώθηση της επιστήμης της Λογοθεραπείας. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από χίλια μέλη. Ο ΣΕΛΛΕ είναι μέλος του International Association of Logopedists and Phoniatrics (IALP).

 

Επιστροφή

Αγγελίες

Ζητείται Λογοθεραπέυτρια / ης στο Περιστέρι

Ανάρτηση: 05-03-2026 11:14

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στο Περιστέρι αναζητάει ένα νέο, δυναμικό μέλος για να πλαισιώσει την ομάδα μας. Αναζητάμε Λογοθεραπευτή/τρια με όρεξη, εξειδίκευση και αγάπη για το παιδί. Απασχόληση: 2 ημέρες την εβδομάδα. Απαιτούμενα προσόντα: ​Πτυχίο Λογοθεραπείας και Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος.​Εμπειρία σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές / δυσκολίες λόγου & ομιλίας.Ομαδικό πνεύμα και συνέπεια.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στη Θεσσαλονίκη

Ανάρτηση: 02-03-2026 15:33

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσης λογοθεραπεύτριας/η σε Δομή που λειτουργεί Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στου Ζωγράφου

Ανάρτηση: 26-02-2026 13:50

Ζητείται πτυχιούχος/α λογοθεραπεύτρια/ -ής με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος για κέντρο ειδικών θεραπειών στην περιοχή του Ζωγράφου. Είδος Εργασίας: Μερική απασχόληση, μπλοκάκι παροχή υπηρεσιών.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Πάτρα

Ανάρτηση: 19-02-2026 09:24

Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης στην Πάτρα ζητά να προλάβει λογοθεραπευτή. Η θέση αφορά παροχή υπηρεσιών λογοθεραπείας σε ενήλικες ασθενείς με διαταραχές επικοινωνίας και κατάποσης.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Καρδίτσα

Ανάρτηση: 18-02-2026 14:04

Ζητείται Λογοθεραπευτής/τρια στην Καρδίτσα από Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Παιδιού, για 8ωρη ή 4ωρη εργασία. Προσφέρονται 14 μισθοί ανά έτος, εκπαιδευτικές άδειες, εργασία 5 ημερών. Συνεργασία από Σεπτέμβριο.

Ζητείται Λογοθεραπεύτρια / ης στην Αθήνα

Ανάρτηση: 11-02-2026 09:46

Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός – Παράρτημα Αθήνας, αναζητά Λογοθεραπευτή/Λογοθεραπεύτρια. Υποχρεωτικά προσόντα: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας, Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ , Στρατιωτικές υποχρεώσεις εκπληρωμένες (για άνδρες υποψηφίους).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

Εκδηλώσεις

Διήμερο workshop για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα Attention Autism

04/04/2026 - Αθήνα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ & ΟΕΕ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Σε συνέχεια των προηγούμενων πολύ επιτυχημένων διοργανώσεων, με μεγάλη χαρά, η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για τον Αυτισμό του ΣΕΛΛΕ διοργανώνει και πάλι διήμερο workshop για το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρόγραμμα Attention Autism ™. To Workshop θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Απριλίου 2026, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, Κάνιγγος 10 στην Αθήνα (4ος όροφος / Πλατεία Κάνιγγος – στάση μετρό Ομόνοια ), με εισηγήτρια (φυσική παρουσία) την Μαριάννα Λημναίου (Εκπαιδευτικός Αυτισμού και Attention Autism Advanced Practitioner).

ΟΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΣ